Jump to content
  • Privacy Policy

    Postanowienia ogólne
    Serwis CSKatowice.com zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w Polityce Prywatności.
    Każdego użytkownika obowiązuje aktualna wersja Polityki Prywatności.

     

    Polityka Prywatności jest załącznikiem do głównego Regulaminu CSKatowice.com i jest jego nierozłączną częścią.
    Jeżeli nie zgadzasz się z naszą Polityką Prywatności, prosimy o opuszczenie oraz nieodwiedzanie strony.

     

    Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści użytkowników naszej strony. Nie gwarantujemy ich kompletności ani przydatności.
    Wypowiedzi wyrażają poglądy ich autorów i niekoniecznie muszą być zbieżne z poglądami właściciela lub pozostałej administracji CSKatowice.com.
    Każdego użytkownika, który uważa, że opublikowane zostały niezgodne materiały, mające charakter wykroczenia, prosimy o natychmiastowy kontakt z nami poprzez wiadomość e-mail lub formularz kontaktowy.
    Mamy możliwość usunięcia obraźliwych wiadomości i w rozsądnych ramach czasowych dołożymy wszelkich starań, aby to uczynić, jeśli stwierdzimy, że takie działanie jest konieczne.

     

    • Korzystając z naszej strony akceptujesz zakaz publikowania materiałów, które są niezgodne z prawdą lub mają charakter zniesławiający, niedokładny, obraźliwy, wulgarny, szerzący nienawiść, są napastliwe, obsceniczne, bluźniercze, zorientowane seksualnie, groźne, naruszają prywatność osób trzecich lub w jakikolwiek inny sposób naruszają obowiązujące normy prawne.
    • Nasze oprogramowanie wykorzystuje pliki "cookies", aby odróżnić cię od innych użytkowników naszej strony internetowej.

     

    Dane osobowe użytkownika
    Dane osobowe stanowią wszelkie informacje dotyczące zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej.  
    Przetwarzaniem danych osobowych jest każda czynność na danych osobowych, niezależnie od tego, czy jest dokonywana w sposób zautomatyzowany czy nie.

     

    W czasie korzystania z witryn należących do CSKatowice.com, możesz zostać poproszony o podanie niektórych swoich danych osobowych (np. poprzez wypełnienie formularza).
    Zakres zbieranych danych obejmuje m.in. nazwę użytkownika, hasło użytkownika, adres IP czy adres e-mail.
    Dane osobowe przekazywane są dobrowolnie, jednak brak podania wyżej wymienionych, uniemożliwia utworzenie konta oraz dalsze korzystanie z serwisu na zasadach użytkownika.

     

    • CSKatowice.com nie sprzedaje ani nie udostępnia danych personalnych swoich użytkowników osobom trzecim,
    • Wyjątkiem udostępnienia danych osobowych użytkownika może być podmiot upoważniony do tego na mocy przepisów prawa (tj. policja, prokuratura, organy wymiaru sprawiedliwości),
    • Dostęp do wszystkich podanych danych osobowych mają tylko i wyłącznie osoby kwalifikujące się do tytułu Wyższego Administratora CSKatowice.com,
    • Dane użytkowników przetwarzane są tylko i wyłącznie do realizacji celów, do których zostały one zebrane,
    • Użytkownik ma możliwość dobrowolnie uzupełnić informacje na temat m.in. imienia, płci, adresu zamieszkania czy dodatkowych kont społecznościowych. Nie są to jednak wymagane dane.

     

    Bezpieczeństwo danych osobowych użytkownika
    Administrator oświadcza, że przetwarza dane osobowe użytkowników zgodnie z wytycznymi Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, w szczególności oświadcza, że wdrożył wszelkie niezbędne środki techniczne i organizacyjne celem właściwego zabezpieczenia danych osobowych Użytkowników.

     

    Uprawnienia użytkownika

    • Użytkownik ma prawo do żądania dostępu do swoich danych, ich sprostowania lub ograniczenia przetwarzania,
    • Użytkownik ma prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, jeżeli przetwarzanie odbywa się w celu realizacji prawnie uzasadnionego interesu Administratora,
    • Użytkownik ma prawo do cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu, jeżeli Użytkownik uprzednio taką zgodę wyraził, wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano przed jej cofnięciem,
    • Użytkownik ma prawo do pozostania "zapomnianym". Wtedy wszelkie dane odnośnie użytkownika zostaną zarchiwizowane. Wszelkie wpisy użytkownika zostaną zmodernizowane na dane systemu, a wrażliwe tematy zostaną usunięte. Wszelkie czynności odbywają się zgodnie z artykułem 17 ust. 1 Rozporządzenia o ochronie danych osobowych, oraz podpunktem odnośnie wymaganych treści, niezbędnych do prawidłowego działania Serwisu,
    • Użytkownik ma prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez Administratora.

     

    Czym są pliki "cookies"?
    Pliki "cookies" (tzw. ciasteczka) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, przechowywane w urządzeniu końcowym użytkownika. Pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych preferencji.

     

    Do czego używamy plików "cookies"?
    Pliki "cookies" przeznaczone są najczęściej do optymalizacji procesu korzystania ze stron internetowych. Stosowane są również w celu gromadzenia danych statystycznych, które pomagają zrozumieć sposób, w jaki użytkownik korzysta ze stron internetowych. Daje to możliwość późniejszego ulepszania struktury oraz zawartości strony internetowej.

     

    Rodzaje plików "cookies", z którym korzystamy
    Pliki "cookies" można podzielić między innymi na sesyjne (tymczasowe) oraz stałe. "Cookies" sesyjne przechowywane są na urządzeniu użytkownika do momentu wylogowania ze strony internetowej lub wyłączenia przeglądarki internetowej. Natomiast "cookies" stałe pozostają na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach pliku "cookie" lub do momentu ich ręcznego usunięcia przez użytkownika.
    "Ciasteczka" wykorzystywane przez partnerów operatora strony internetowej (w tym użytkowników strony internetowej), podlegają ich własnej polityce prywatności.

     

    Wyróżnić można szczegółowy podział "cookies", ze względu na:

     

    A. Niezbędność do realizacji usługi:

    1. Niezbędne - są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witryny lub funkcjonalności z których użytkownik chce skorzystać,

    2. Funkcjonalne - są ważne dla działania serwisu:

    • Służą wzbogaceniu funkcjonalności serwisu, bez nich serwis będzie działał poprawnie, jednak nie będzie dostosowany do preferencji użytkownika,
    • Służą zapewnieniu wysokiego poziomu funkcjonalności serwisu. Bez ustawień zapisanych w pliku "cookie" może obniżyć się poziom funkcjonalności witryny, ale nie powinno to uniemożliwić zupełnego korzystania z niej,
    • Służą bardzo ważnym funkcjonalnościom serwisu, ich zablokowanie spowoduje, że wybrane funkcje nie będą działać prawidłowo.

    3. Biznesowe - umożliwiają realizację modelu biznesowego w oparciu, o który udostępniona jest witryna. Zablokowanie ich nie spowoduje niedostępności całej funkcjonalności serwisu, ale może obniżyć poziom świadczenia usługi, ze względu na brak możliwości realizacji przez właściciela witryny przychodów subsydiujących działanie serwisu. Do tej kategorii należą np. "cookies" reklamowe.

     

    B. Pochodzenie (administratora serwerów, który zarządza "cookies"):

    • "Cookies" własne (first party cookies) - "cookies" umieszczone bezpośrednio przez właściciela witryny, która została odwiedzona.
    • "Cookies" zewnętrzne (third-party cookies) - "cookies" umieszczone przez zewnętrzne podmioty, których komponenty stron zostały wywołane przez właściciela witryny.

     

    Uwaga: "Cookies" mogą być wywołane przez administratora za pomocą skryptów i/lub komponentów, które znajdują się na serwerach partnera, umiejscowionych w innej lokalizacji (innym kraju lub nawet zupełnie innym systemie prawnym). W przypadku wywołania przez administratora witryny komponentów serwisu pochodzących spoza systemu administratora, mogą obowiązywać inne standardowe zasady polityki "cookies" niż polityka prywatności/"cookies" administratora serwisu.

     

    C. Cel, jakiemu służą:

    • Konfiguracji serwisu - umożliwiają ustawienia funkcji i usług w serwisie,
    • Bezpieczeństwo i niezawodność serwisu - umożliwiają weryfikację autentyczności oraz optymalizację wydajności serwisu,
    • Uwierzytelnianie - umożliwiają informowanie, gdy użytkownik jest zalogowany, dzięki czemu witryna może pokazywać odpowiednie informacje i funkcje,
    • Stan sesji - umożliwiają zapisywanie informacji o tym, jak użytkownicy korzystają z witryny. Mogą one dotyczyć najczęściej odwiedzanych stron lub ewentualnych komunikatów o błędach wyświetlanych na niektórych stronach. Pliki "cookies" służące do zapisywania tzw. "stanu sesji" pomagają ulepszać usługi i zwiększać komfort przeglądania stron,
    • Procesy - umożliwiają sprawne działanie samej witryny oraz dostępnych na niej funkcji,
    • Reklamy - umożliwiają wyświetlać reklamy, które są bardziej interesujące dla użytkowników, a jednocześnie bardziej wartościowe dla wydawców i reklamodawców. Mogą być używane również do personalizowania reklam oraz do wyświetlania reklam poza stronami witryny,
    • Lokalizacja - umożliwiają dostosowanie wyświetlanych informacji do lokalizacji użytkownika,
    • Analizy i badania, audyt oglądalności - umożliwiają właścicielom witryn lepiej zrozumieć preferencje ich użytkowników oraz poprzez analizę ulepszać i rozwijać produkty lub usługi. Zazwyczaj właściciel witryny lub firma badawcza zbiera anonimowo informacje i przetwarza dane na temat trendów bez identyfikowania danych osobowych poszczególnych użytkowników.

     

    D. Ingerencję w prywatność użytkownika:
    1. Nieszkodliwe:

    • Niezbędne do poprawnego działania witryny,
    • Potrzebne do umożliwienia działania funkcjonalności witryny, jednak ich działanie nie ma nic wspólnego ze śledzeniem użytkownika.

    2. Badające - wykorzystywane do śledzenia użytkowników, jednak nie obejmują informacji pozwalających zidentyfikować dane konkretnego użytkownika.

     

    Czy pliki "cookies" zawierają dane osobowe?
    Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików „cookies” mogą być zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych funkcji na rzecz użytkownika. Takie dane są zaszyfrowane w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym.

     

    Usuwanie plików "cookies"
    Oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych domyślnie dopuszcza umieszczanie plików „cookies” na urządzeniu końcowym. Ustawienia te mogą zostać zmienione w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików "cookies" w ustawieniach przeglądarki internetowej lub informować o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenie użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików "cookies" dostępne są w ustawieniach przeglądarki internetowej.

     

    Ograniczenie stosowania plików "cookies" może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej.

    Third Parties

    Google Analytics
    Google Analytics is a web analysis service provided by Google Inc. (“Google”). Google utilizes the Data collected to track and examine the use of this website, to prepare reports on its activities and share them with other Google services.
    Spam Defense
    The IPS Spam Defense Service passes the email address and IP address of the registering member to the service to determine the likelihood a registering account is a spam source.
    reCAPTCHA V2
    This site uses a CAPTCHA to ensure humans are performing certain actions. The CAPTCHA provider may set a session cookie and get information about your internet browser and device accessing this website.
    ×
    ×
    • Create New...