Jump to content
  • Search In
    • More options...
    Find results that contain...
    Find results in...

    Dieta jagodowa


    Persecutor
     Share

    Recommended Posts

    • Cała zawartość 3
    • Temat został założony
    • Ostatnia odpowiedź

    Top Posters In This Topic

    Jest to 10 dniowy program odchudzający, umożliwiający utratę do 5 kg. Dziennie dostarczamy organizmowi od 1200 do 1500 kalorii. Poleca się ją osobom o niewielkiej nadwadze, nie powinny jej natomiast stosować kobiety w ciąży i karmiące, a także dzieci i młodzież. Dieta jagodowa bazuje nie tylko na walorach smakowych owoców, ale również na ich bogactwie w witaminy, błonnik, arbutynę czy kwas elagowy.

    Śniadanie (każdego dnia diety takie samo):

    • 3 łyżki mieszanki muesli,
    • 150g dowolnych owoców jagodowych,
    • 1 jogurt naturalny (150g),
    • kawa lub herbata bez cukru (może być z chudym mlekiem i słodzikiem)

    Drugie śniadanie (do wyboru):

    • 1 jogurt owocowy (150g)
    • 2 łyżki serka wiejskiego, 100g dowolnych owoców jagodowych
    • 150g dowolnych owoców jagodowych, 1 łyżka jogurtu naturalnego

    Obiad (do wyboru)

    • 100g kurzej piersi grillowanej, i polanej sosem malinowym (zmiksowane i lekko podduszone 200g malin) z ugotowanym na półmiękko makaronem (40 g makaronu typu rurki) oraz 1 główką sałaty z sosem winegret
    • wątróbka z porzeczkami (100g wątróbki drobiowej usmażyć na 1 łyżce oleju, dodać odrobinę wody i dusić do miękkości razem z porzeczkami (100g czarnych i 100g czerwonych). Ugotować w mundurkach 2 nieduże ziemniaki. Zjeść do tego 1 główkę sałaty z sosem winegret
    • 150 g fileta z ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem i tymiankiem, upiec na grillu lub w piekarniku (w folii aluminiowej). 200g czerwonych porzeczek zmiksować i poddusić w garnku do miękkości. 30g ryżu ugotować na sypko. Rybę polać sosem porzeczkowym. Oddzielnie przygotować sałatę z sosem winegret

    Przegryzka (do wyboru)

    • 150g dowolnych owoców jagodowych z 1 łyżką jogurtu naturalnego
    • 150 g miękkich owoców jagodowych zmiksowane z 1 dużym pojemnikiem kefiru (450ml)
    • 1 jogurt owocowy (150ml)

    kolacja (do wyboru)

    • sałatka z połówki główki sałaty, 2 filetów śledziowych matjasów, pół cebuli dymki z sosem z podduszonego do miękkości w niewielkiej ilości wody i ostudzonego agrestu (150g). Do tego 1 kromka pumpernikla.
    • sałatka z 80g sera owczego lub feta, 150g czarnych jagód, pół główki sałaty, sosu winegret przyprawiona pieprzem. Do niej 1 kromka chleba pełnoziarnistego
    • 100g sera camembert owiniętego w folię aluminiową podgrzać w piekarniku aż się stopi w środku. Ułożyć na liściach sałaty skropionych sosem winegret. 100g malin zmiksować i musem polać ser. Zjeść z kromką pumpernikla.

    Link to comment
    Share on other sites

    Guest
    This topic is now closed to further replies.
     Share

    ×
    ×
    • Create New...