Persecutor 117 Posted January 7, 2014 Witam. W tym temacie będą zamieszczane dania kulturystyczne znanych dietetyków (przepisy, wartości odżywcze, zdjęcia nie tylko z własnego życia ale także z innych stron internetowych). Mam nadzieję, że spodoba się mój pomysł aby również na nasze forum umieścić kilka wartościowych i zdrowych dań a przecież mamy tutaj kilku kulturystów którzy ćwiczą a dzięki wymienionym posiłkom będziemy mogli ubogacić naszą dietę. Mam nadzieję,że nie tylko spodoba się pomysł ale i posmakują Wam przekąski i posiłki które zostaną poniżej wymienione. Wszystko będzie dodawane co jakiś czas i w pełni sprawnie krok po kroku. Każdy z nas może wypowiedzieć się w temacie, podarować pozytywny głos na każdą interesującą odpowiedź według siebie, dowolnej osoby wypowiadającej się w temacie. Share this post Link to post Share on other sites
Persecutor 117 Posted January 8, 2014 Kulturystyczne omlety: 1 OMLET : 75 GRAM PŁATKÓW OWSIANYCH (zmielonych) 40 GRAM 100% WHEY PROTEIN CONCENTRATE 20 GRAM ORZCHÓW NERKOWDA 5 BIAŁEK Z JAJKA (ok 150 GRAM BIAŁEK) 1 ZÓŁTKO Z JAJKA (ok 30 GRAM) 75 gram płatków owsianych = 9B/5,5T/47W - Kalorie = 274,5 kcal **40 gram 100% Whey Protein Concentrate = 28B/0,64T/2,16W - Kalorie = 126,4 kcal 20 gram orzchów nerkowca = 3,4B/9T/4,64W = Kalorie = 113,2 kcal 150 gram białka z jajek = 16,35B/0,3T/1,05W - Kalorie = 73,5 kcal 30 gram żółtek z jajka = 4,65B/8,46T/0,9W - Kalorie = 94,2 kcal RAZEM = 61,4b/23,9T/55,75W - Kalorie = 681,8 kcal (Wynik wraz z 100% whey protein concentrate) 75 Gram Płatków Owsianych 20 Gram Orzechów Nerkowca 150 Gram Białek + 30 gram Żółtek Mikser Omlet Przepis : - Wlewamy troszkę Oliwy, Oleju (- Ja użyłem Oleju Lnianego), - Podgrzewamy chwilę patelnie wraz z olejem/oliwą, - Mieszamy patelnia, żeby cała jej warstwa została pokryta olejem/oliwą, a nadmiar wylewamy do zlewu - Wszystkie Wymienione wyżej produkty wrzucamy do Shakera/Blendera. - Mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę - Wlewamy Mix na Patelnie, która jest rozgrzana - Smażymy na BARDZO wolnym ogniu, po ścięciu się białka i uzyskanie w miarę masy stałej, przewracamy na drugą stronę. - Wyjmujemy Omleta, możemy dodać dżemu bez cukru lub w zależności od diety to co jest zdrowe i smaczne. 2 OMLET : 80 GRAM PŁATKÓW OWSIANYCH (zmielonych) 31 GRAM IsoLate (izolat) - SMAK : OWOCE LEŚNE 20 GRAM ORZCHÓW NERKOWDA 5 BIAŁEK Z JAJKA (ok 150 GRAM BIAŁEK) 2 ZÓŁTKA Z JAJKA (ok 60 GRAM) 80 gram płatków owsianych =9,52B/5,76T/49,92W - Kalorie = 292,8 kcal **31 gram IsoLate = 25B/ 0,29T/1,6W - Kalorie = 109 kcal 20 gram orzchów nerkowca = 3,4B/9T/4,64W = Kalorie = 113,2 kcal 150 gram białka z jajek = 16,35B/0,3T/1,05W - Kalorie = 73,5 kcal 60 gram żółtek z jajka = 9,3B/16,92T/0,18W - Kalorie = 188,4 kcal RAZEM = 63,57B/32,11T/57,39W - 776,9 kcal (wynik wraz z IsoLate) 80 Gram Płatków Owsianych 31 Gram IsoLate - Smak - Owoce Leśne 20 Gram Orzechów Nerkowca 150 Gram Białek + 60 gram Żółtek Mikser Omlet Nie przejmujcie się kolorem IsoLate o smaku Owoców Leśnych ma SMERFOWY kolor i dlatego tak wyszło. Całość przyządzamy j/w lecz z innymi składnikami. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Indestructible`Justyna 19 Posted January 8, 2014 Ten przepis chyba wszystkim znany ; D Twoje zdjęcia i przepis?? ; ) Czekam na inne ;p Share this post Link to post Share on other sites
 cajmert 2443 Posted January 9, 2014 Ja standardowo bez obrazków. Gotuj z TREC'kiem Grillowane szaszłyki z krewetek Składniki: 12 krewetek (3 szaszłyki) kawałek świeżego ananasa 2 limonki czosnek papryka słodka papryka ostra sól i pieprz oliwa z oliwek Przygotowanie: 1. Krewetki po rozmrożeniu obieramy i dokładnie opłukujemy. Na przemian z ananasem oraz limonką nabijamy na patyczki do szaszłyków. 2. Z wyduszonego czosnku, oliwy oraz przypraw przygotowujemy marynatę, którą układamy na krewetkach. 3. Grillujemy szaszłyki na rozgrzanej tacce grillowej po kilka minut z każdej ze stron, taki aby ananas i krewetki lekko się przyrumieniły. 4. Podajemy z ulubionym sosem lub dipem. Dla kogo? Dla każdego na zróżnicowanej diecie, w tym również na dietach redukcyjnych. Doskonała i lekka oraz prostota w przygotowaniu w każdych warunkach przekąska między posiłkami. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Wartość odżywcza: 32 białka, 14 g węglowodanów, 2 g tłuszczu Share this post Link to post Share on other sites
Indestructible`Justyna 19 Posted January 9, 2014 Proteinowe placuszki owsiane Skład: Płatki owsiane 80g Serek wiejski 300g Jajko kurze 2 szt Jogurt naturalny 100g Truskawki 250g (nie polecam jabłka, bo gunwo z tego wyjdzie xd) koncentrat białka serwatkowego /izolat 1 porcja Płatki owsiane zmielić na drobno, wsypać do miski razem z otrębami owsianymi. Serek twarogowy wiejski light, 2 jaja i jogurt naturalny zmielić w blenderze lub ubić mikserem. Następnie przelać do miski z płatkami i otrębami owsianymi, wszystko dokładnie wymieszać. Taką masę należy odstawić do lodówki na minimum 5-6h lub na całą noc. Smażyć formując kształt placków na patelni zwilżonej tłuszczem lub sprayem, na koniec polać lub ułożyć truskawki, wedle uznania. Przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie, nie dodaję otrębów owsianych. źródło http://potreningu.pl/diety/posilki/837/proteinowe-placki-owsiane Share this post Link to post Share on other sites
Indestructible`Justyna 19 Posted January 9, 2014 mój dzisiejszy posiłek po siłce ;p skład: płatki owsiane 60g rodzynki 40g whey 100 30g 3 jajka kurze 1 banan Share this post Link to post Share on other sites
G.O.R.T 18 Posted January 13, 2014 u keslerki nie przejdzie ;\D Share this post Link to post Share on other sites
G.O.R.T 18 Posted January 13, 2014 a ten posilek po silce wyglada jak sniadanie o ile sie nie mule platki najlepiej przysfajalne je sie na dzien dobry ale moge sie mylic Share this post Link to post Share on other sites
Indestructible`Justyna 19 Posted January 13, 2014 Płatki owsiane maja węgle to wrzuciłam do miski a przed snem jeszcze twarożek wbił Share this post Link to post Share on other sites
 fazer 193 Posted February 16, 2014 Temat umarł? ;c Share this post Link to post Share on other sites
 AngryGuy 7 Posted February 17, 2014 Czy te proteiny to są sterydy? Share this post Link to post Share on other sites
Persecutor 117 Posted February 18, 2014 [uSER=568]fazer[/uSER] Nie, temat będzie kontynuowany jak tylko znajdę troche więcej czasu. [uSER=2692]TheCamper[/uSER] To nie są sterydy. Jest to najwyższej jakości i najczysciesz ysuplement który zawiera koncentrat białek serwatkowych. Suplement ten jest używany do uzupełnienia swojej diety np. dajmy na to jesteśmy 10h w pracy i nie mamy jak zjeść posiłku a akurat wtedy brakuje nam w swojej diecie białka wtedy bierzemy ten suplement i miksujemy w szejku - wtedy bedzie mozna wypic. Mozna tez zrobic go z posilkiem. Jak kto woli. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Persecutor 117 Posted February 21, 2014 Kebab kulturysty Jako iż dawno nie był temat kontynuowany postanowiłem coś specjalnego dla was przygotować. Jest to kebab który zaliczamy do miana FAST FOOD, natomiast w tym przypadku będzie to tylko przenośnia dla idealnego posiłku z niską zawartością węglowodanów! To danie nie może zastąpić nam naszej trwałej diety, którą prowadzimy. Raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na taką uciechę np w niedzielę. Składniki na 2 kebaby: -Mięso z piersi kurczaka (400g) -1/2 papryki czerwonej -1 biała cebula -kapusta pekińska -omlet/naleśnik/tortilla -oliwa z oliwek -pieprz czarny -zioła prowansalskie -przyprawa do gyros/curry -olej do smażenia Wartości odżywcze 1 kebaba: *Białko = 51g *Tłuszcze = 15g *Węglowodany = 30g (z tortillą! zmieniając na omlet, wyjdzie mniej węgli) *kcal = 400 (tortilla 176kcal, czyli bez ok 224 kcal wtedy wyjdzie) Przygotowanie 1. Rozpoczynamy od mięsa, kupiony filet z kurczaka oczyszczamy z kostek/tłuszczu. Następnie kroimy go na w miarę drobne kawałki. 2. Przygotowujemy marynatę w oliwie z oliwek. Nalewamy 2-4 łyżki oliwy do miseczki, następnie przyprawiamy odrobiną pieprzu i ziół prowansalskich. 3. Pokrojonego w kosteczkę kurczaka, obtaczamy w marynacie, następnie nakrywamy talerz z mięskiem na 5-10 minut, żeby wszystko ładnie przesiąknęło oliwą i zapachem ziół. 4. W międzyczasie szykujemy się do krojenia papryki i cebuli, staramy się pokroić to na drobne kawałeczki, chyba, że ktoś woli grubsze, to już według własnego uznania. 5. Mamy pokrojoną cebulkę i paprykę. Do tej pory wszystko powinno wyglądać jak na zdjęciu. Szykujemy patelnię oraz przyprawę do GYROS (jeśli nie macie to warto kupić, aczkolwiek jeśli tak bardzo nie chce się wam ruszać do sklepu to można to zastąpić przyprawą do kurczaka / przyprawą do kebaba / curry) 6. Bierzemy się za smażenie cebulki, staramy się smażyć ją na małym ogniu i dłużej, żeby nie spalić. Finalnie ma mieć lekko złotawy kolor. Warto lekko posolić. 7. Teraz wrzucamy na patelnię nasze mięsko. I czekamy aż złapie kolor typowy dla kurczaka (biały). Mieszamy wszystko i przewracamy na drugą stronę. 8. Gdy mięso zmieni kolor, posypujemy obficie przyprawą do gyros. Następnie mieszamy. 9. Kolejnym krokiem jest dosypanie czerwonej papryki, którą wcześniej pokroiliśmy, całość smażymy jeszcze około 2 minut, cały czas mieszając. 10. Gdy skończymy przykrywamy mięsko pokrywką, żeby nie wystygło i bierzemy się za podkład. Tutaj użyłem tortilli ponieważ rzadko ją jem i akurat miałem smak. Minus dla osób odchudzających się jest taki, że w jednym plastrze tortilli znajdziemy 20g węglowodanów.Dlatego polecam wam zrobienie omleta lub po prostu zwykłego naleśnika. 11. Wykładamy środek liśćmi kapusty pekińskiej, następnie smarujemy liście małą ilością majonezu. 12. Nakładamy farsz z patelni, następnie dajemy do mikrofalówki całość i podgrzewamy 30sek - 1 min całość. A tak powinien wyglądać gotowy kebab kulturystyczny ! Smacznego 2 Share this post Link to post Share on other sites
 fazer 193 Posted February 21, 2014 umm kebaby <3 Share this post Link to post Share on other sites
Persecutor 117 Posted February 26, 2014 Makaron w sosie śmietankowo-serowym Składniki które będą nam potrzebne: -Pierś z kurczaka 1-2 piersi -Makaron świderki 100g -Pieczarki 500g -Ser pleśniowy 100g (ja polecam blue lazur) -Koper (suszony lub świeży) -Śmietana 12% (w kartoniku) Wartości odżywcze w jednej porcji: *802 kcal *białko = 48g *tłuszcze = 20g *węglowody = 106g *kcal = 802 A więc zaczynamy: 1. Gotujemy Makaron i odstawiamy go "na później". 2.Kroimy pierś w kostkę, następnie dusimy na patelni, oraz przyprawiamy ją (wg uznania, polecam pieprz,sól oraz paprykę chilii). Gdy wiemy, że pierś jest już gotowa, przekładamy ją do drugiego garnka. 2. Po umyciu i pokrojeniu pieczarek dusimy je na patelni na której robiliśmy wcześniej pierś, gdy pieczarki będą juz gotowe odkładamy je do garnka z piersią. 3. Kroimy na drobno nasz ser pleśniowy, tak aby podczas smażenia się równo topił, gdy ser juz roztopi się na patelni (coś w kształcie placka) dolewamy cały kartonik śmietany oraz dosypujemy koper (cała saszetka suszonego kopru) i mieszamy tak aby uzyskać jedną konsystencję sera ze śmietaną gdy już ją uzyskamy dodajemy pierś oraz pieczarki które leżą sobie w osobnym garnku, gotujemy to na wolnym ogniu około 3-4 minut. Polecam robić to w większych porcjach i po przygotowaniu całości odlewać większość sosu do innego garnka i dodać makaron i wszystko dokładnie mieszając gotując kilka minut. I GOTOWE. (Do smaku polecam dolać troszkę oliwy z oliwek) Gotowe! Tak wygląda nasz gotowy posiłek: Share this post Link to post Share on other sites
Persecutor 117 Posted February 26, 2014 Ciastka owsiano-bananowe Składniki które będą nam potrzebne: -banany - 2 szt -płatki owsiane - szklanke 0,2-0,25 -wiórki kokosowe - 2 łyżki stołowe *ilość ciastek jaką uzyskamy dzięki powyższym składnikom to 8-10 ciastek Produkty 1. Rozgniatamy banany w misce - najlepiej jak są nieco dojrzałe 2. Dosypujemy płatki owsiane oraz wiórki 3. Wszystko dobrze mieszamy aby dało się ulepić ciastko 4. Formujemy ciastka(jnp. zwykłą łyżką) i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180stopni. Pieczemy 20min, w połowie czasu obracamy ciastka na drugą stronę. 5. I gotowe! Tak powinny wyglądać gotowe ciastka: Share this post Link to post Share on other sites
 zaksiu 529 Posted September 14, 2015 Wiadomość wygenerowana automatycznie. Temat został zamknięty Powód: close Jeśli są jakiekolwiek wątpliwości, pytania proszę o zgłoszenie tego postu a temat zostanie otwarty ponownie przez administracje. Administracja, CsKatowice.com Share this post Link to post Share on other sites