Jump to content

Recommended Posts

  • Cała zawartość 2
  • Temat został założony
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Najpopularniejsze posty

Imieniny obchodzą:   Ludwik, Luiza, Patrycja oraz Arediusz, Elwira, Euzebiusz, Gaudencjusz, Gaudenty, Genezjusz, Grzegorz, Hermina, Józef, Julian, Kalasanty, Michał, Peregryn, Poncjan, Teodo

qHRXOX3.png

 

Imieniny obchodzą:

 

Ludwik, Luiza, Patrycja oraz Arediusz, Elwira, Euzebiusz, Gaudencjusz, Gaudenty, Genezjusz, Grzegorz, Hermina, Józef, Julian, Kalasanty, Michał, Peregryn, Poncjan, Teodoryk, Tomasz, Wincenty

 

Przysłowia:

 

„Na Ludwika zboże z pola umyka”
„Gdy na Luizy ładnie, śnieg późno spadnie”

 

Dzień Zupy Błyskawicznej

@ MlodyJSE coś dla Ciebie :D

 

Dzień Zupy Błyskawicznej został zainicjowany w 2020 r. przez Macieja Pilarczyka, fana naszej strony. Koronnym argumentem był fakt, że zupka chińska jest bardzo popularnym w dzisiejszym świecie daniem i może należy jej dać jeden specjalny dzień, mimo że na zupkę dobry dzień jest codziennie. Wspólnie wybraliśmy 25 sierpnia na pamiątkę wprowadzenia na rynek makaronu błyskawicznego będącego podstawą większości zupek błyskawicznych.

 

Dzień polskiej żywności

 

Dzień polskiej żywności przypada 25 sierpnia, święto jest obchodzone od 2013 roku. Data nie jest przypadkowa, pod koniec sierpnia stragany i sklepowe półki są pełne polskich świeżych warzyw i owoców, a rolnicy świętują dożynki i cieszą się zbiorami. Celem Dnia polskiej żywności jest przypomnienie jak ciekawa i bogata jest oferta rodzimych producentów żywności. Wydarzenie nie promuje jednego produktu, ale całą branżę. 

 
 
To idealna okazja, aby powrócić do nieco zapomnianych już, klasycznych dań, ale także na nowo zinterpretować dobrze znane przepisy kulinarne. Nawet „stare, dobre” potrawy można przyrządzić w niecodzienny sposób, wystarczy zajrzeć do blogów kulinarnych! Tam jest mnóstwo inspiracji na bardzo ciekawe potrawy i przekąski. Dowiedli tego blogerzy, którzy w ramach obchodów Dnia polskiej żywności wzięli udział w specjalnej akcji kulinarnej i dzielili się przepisami i pomysłami na polskie produkty. W Dniu polskiej żywności warto przygotować sobie posiłek przygotowany tylko z rodzimych składników, poeksperymentować w kuchni, zaszaleć i przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. W ramach Dnia polskiej żywności organizowane były konkursy, plebiscyty i promocje na wybrane artykuły spożywcze.  

 
 
Inicjatorami nietypowego święta są twórcy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Przedsięwzięcie to ma na celu propagowanie rodzimych artykułów spożywczych i ich wytwórców.

 

xeILU5K.png

 

„Aby zmienić świat, trzeba czynić dobro temu, który nie jest w stanie odwzajemnić się” -  Papież Franciszek

  • Lubię to! 3
  • Haha 1
Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...