#ToxicGirl. 2 055 Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Gulasz egzotyczny Składniki na 6 porcji: sprawiony kurczak, po 1/2 łyżeczki kurkumy, cynamonu i chili, 2 łyżeczki imbiru, 2 cebule, ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki szafranu, 4 łyżki oleju, po garści suszonych daktyli lub śliwek, garść rodzynek, mąką ziemniaczana, sól, pieprz. Kurczaka pokroić na kawałki. Natrzeć solą i pieprzem oraz połową przypraw(bez szafranu). Odstawić do lodówki na 30 minut. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Razem z cebulą podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać do mięsa. Szafran rozpuścić z 2/3 szklanki letniej widy. Płynem zalać mięso. Posypać resztą przypraw. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia do mięsa wrzucić daktyle lub śliwki oraz rodzynki. Sos po upieczeniu można ewentualnie zlać i zagęścić mąką ziemniaczaną. Naleśniki z dżemem i twarogiem Składniki na 4 porcje: 2 jajka, 200 g mąki, szklanka mleka, 2 łyżki kefiru, łyżka oleju, trochę wody, sól, 30 g twarogu, dżem Zółtka z mlekiem, olejem, kefirem i wodą ubić trzepaczką, dodać część mąki - tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Ubić pianę z białek, połączyć z ciastem i pozostałą mąką. Lekko wymieszać, posolić. Łyżką wazową wylać ciasto na posmarowaną olejem patelnię. Smażyć dość grube krążki na wolnym ogniu. Usmażone naleśniki posmarować dżemem i twarogiem, zwinąć w rulon. Podawać posypane cukrem lub z bitą śmietaną. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi