#ToxicGirl. 2 055 Opublikowano 4 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 Sałatka jarzynowa Składniki na 4 porcje: 3 ugotowane ziemniaki, cebula, winne jabłko, 4 jajka na twardo, 2 ugotowane marchewki, ugotowana pietruszka, ugotowany seler, 2 kiszone ogórki, puszcze groszku i kukurydzy, 1/2 szk. majonezu, 1/4 szk. śmietany, łyżeczka musztardy, sól, pieprz. Ziemniaki, cebulę, jabłko, jajko, marchewkę, seler, pietruszkę,i ogórki pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do salaterki, dodać odsączony groszek i kukurydze. Majonez wymieszać ze śmietaną, musztardą, solą i pieprzem do smaku. Sosem polać sałatkę. Kopytka z bazyliową nutą Składniki na 4 porcje: 1000 g ziemniaków, 2 jajka 400 g mąki, 1/2 pęczka bazylii, 1/4 pęczka natki, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Bazylię i natkę opłukać, osuszyć i posiekać. Ziemniaki umyć i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić , przestudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki połączyć z jajkami i posiekaną zieleniną. Wyrabiać ciasto dosypując mąkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować z ciasta wałek i pokroić ukośne kawałki o szerokości 2 cm. Kopytka wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć i rozłożyć na talerzach. Masło rozpuścić na patelni. Polać nim gotowe danie, posypać posiekaną bazylią. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi