Skocz do zawartości

    Zamknięty #15 Przepis z kalendarza.


    #ToxicGirl.
     Udostępnij

    Rekomendowane odpowiedzi

    VDSAE25.gif

     

    Zupa jarzynowa błyskawiczna

     

    ff4f04fc8c32093b8a65a7afe777aae9e97d9598

    Składniki na 4 porcje:

    • dowolne warzywa,
    • pomidory,
    • cebula,
    • marchewka,
    • pietruszka,
    • seler z łodygą,
    • makaron,
    • 2 kostki bulionowe,
    • sól,
    • pieprz,
    • zielenina,

     

     

    • masło.

     

    Warzywa oczyścić, obrać, posiekać w kostkę. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła, wrzucić warzywa, wymieszać, posolić i dusić 15 min. Przyrządzić bulion, zalać uduszone warzywa, gotować 10 minut, przyprawić i posypać zieleniną.

     

     

    Chrupiąca golonka

     

    golonka_w_piwie.jpg

     

    Składniki na 4 porcje:

    • 2 golonki wieprzowe(po 800 g),
    • łyżka smalcu,
    • 1/2 pęczka natki pietruszki,
    • 2 cebule,
    • ząbek czosnku,
    • 2 łyżki kminku,
    • łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
    • 250 ml ciemnego piwa,
    • sól,
    • pieprz.

     

     

    Golonki przerąbać, natrzeć solą, pieprzem i papryką. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Natkę umyć, listki oderwać. Smalec rozgrzać w brytfannie. Wrzucić cebulę, czosnek, kminek, natkę. Włożyć mięso, wlać odrobinę wody.  Piec 90 min w temp. 160 stopni, polewając sosem z pieczenia. Zdjąć pokrywę, naciąć skórkę golonki w kratkę i zwiększyć temp do 200 stopni. Piec jeszcze 30 min, polewając piwem. Mięso wyluzować i podawać z sosem piwnym.

    Odnośnik do komentarza
    Udostępnij na innych stronach

    • Whytti zamknął(ęła) ten temat
    Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
     Udostępnij

    ×
    ×
    • Dodaj nową pozycję...
    Przeglądasz forum jako gość.
    Nie posiadasz dostępu do niektórych treści i funkcji!