#ToxicGirl. 2 055 Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Chrupiące tosty z tuńczykiem. Składniki na 4 porcje: 250 g tuńczyka, 100 g ogórków konserwowych, papryka chili, żółta papryka, 3 łyżki oliwy, 8 kromek pszennego pieczywa, 2 gałązki bazylii, ząbek czosnku, pieprz, 30 g startego parmezanu. Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić. Ogórki pokroić w małą kostkę. Paprykę chili umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić. Tuńczyka wymieszać z ogórkami i papryką. Przyprawić pieprzem. Żółtą paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić z małą kostkę i wymieszać z tuńczykiem. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kromki z obu stron ( lub piec ok. 5 minut na grillu, lub piekarniku). Bazylię umyć, osuszyć, oberwać listki i pokroić w paski. Czosnek przekroić na pół i posmarować pieczywo. Na tostach rozsmarować pastę z ryby. Oprószyć parmezanem. Zupa z suszonych pomidorów. Składniki na 4 porcje: 50 g suszonych pomidorów, litr wywaru warzywnego z kostki, cebula, szklanka śmietany, 2 łyżki masła, łyżka mąki sól, pieprz. Pomidory wyjąć z zalewy, opłukać przegotowaną wodą, odsączyć. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i pomidory, udusić pod przykryciem na małym ogniu. Przetrzeć przez sito, zalać wywarem z warzyw, przyprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki, przyprawić zupę, doprowadzić do wrzenia, zestawić, nie gotować, rozlać na talerze, posypać zieleniną. Zupę podawać z ugotowaną na gęsto i pokrojoną w kostkę kaszą manną. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi