Skocz do zawartości

    Zamknięty #6 Przepis z kalendarza.


    #ToxicGirl.
     Udostępnij

    Rekomendowane odpowiedzi

    • Cała zawartość 3
    • Temat został założony
    • Ostatnia odpowiedź

    Top użytkownicy w tym temacie

    W79UuX9.png

     

    ☢☢☢

     

    Pączki Wiedeńskie

     

    gniazdka-2.jpg

     

    Składniki na 4 porcje:

    • 100 g masła,
    • 200 g mąki pszennej,
    • 50 g mąki ziemniaczanej,
    • 4 jajka,
    • szczypta soli,
    • olej do smażenia,
    • cukier puder.

     

    Szklankę wody zagotować ze szczyptą soli i masłem. Zestawić z ognia, dodać przesianą mąkę, wymieszać. Postawić na małym ogniu i mieszając, podgrzewać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ciasto przestudzić. Wbić do niego po 1 jajku i dokładnie utrzeć. Ciasto przełożyć do szprycki. Na małe kawałki pergaminu wycisnąć karbowane krążki. Obracając pergamin, włożyć do rozgrzanego tłuszczu po kilka krążków i smażyć na złoty kolor. Wyjąć z rondla łyżką cedzakową, odsączyć. Oprószyć cukrem pudrem.

     

    ☢☢

     

    Kapuśniak na golonce

     

    kapusniak-na-golonkach1-4.webp

     

     

    Składniki na 4 porcje:

    • 500 g kiszonej kapusty,
    • 1 golonka peklowana,
    • 200 g wędzonego boczku,
    • 3 ugotowane ziemniaki,
    • cebula,
    • po 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach i kminku,
    • kilka ziaren jałowca,
    • liść laurowy, sól.

     

    Pokroić boczek i podsmażyć w rondlu na złoty kolor. Dodać drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli włożyć golonkę, wlać ok. 1 i 1/2 l zimnej wody i gotować ok. 90 min. Wyjąć mięso. Kapustę kiszoną mocno odcisnąć (sok zostawić do zakwaszenia zupy pod koniec gotowania). Kapustę drobno pokroić, włożyć do wywaru. Dodać ziarna pieprzu i jałowca, kminek, liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu 40 min. - w razie potrzeby podlać wodą. Do miękkiej kapusty dodać pokrojone w kostkę, ugotowane wcześniej ziemniaki i golonkę. Przyprawić solą, wymieszać( należy pamiętać, że peklowane mięso podczas gotowania oddaje sól do potrawy). Jeżeli zupie braknie kwasowości dolać sok z kiszonej kapusty.

     

    ☢☢

    `by @TOKSYNA

    Odnośnik do komentarza
    Udostępnij na innych stronach

    Hej! Nie widzisz zawartości tego postu?
    Zaloguj się lub Zarejestruj nowe konto, aby korzystać ze wszystkich dostępnych funkcji!
    Odnośnik do komentarza
    Udostępnij na innych stronach

    • Whytti zamknął(ęła) ten temat
    Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
     Udostępnij

    ×
    ×
    • Dodaj nową pozycję...
    Przeglądasz forum jako gość.
    Nie posiadasz dostępu do niektórych treści i funkcji!