ΜΔLY 21 Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 Witajcie! Z uwagi na to że dziś mamy Międzynarodowy Dzień Pizzy Wrzucam dla Was przepis na włoską pizze na cienkim cieście. Składniki (na 4 sztuki - około 30 cm) Ciasto: 600 g włoskiej mąki do pizzy typu 00 (dostępna już w naszych marketach - ewentualnie mąka luksusowa typu 550) + mąka do podsypy 365 ml ciepłej wody 24 g drożdży - świeżych 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Sos: 2 puszki pomidorów (każda po 400 g) 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki soli Dodatki - ulubione - o tym w dalszej części wpisu Przygotowanie CIASTO: Z podanej ilości składników ciasta odejmujemy 1/3 szklanki wody i łyżkę mąki, dodajemy cukier, pokruszone drożdże i dobrze mieszamy. Odstawiamy na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, wodę, oliwę i sól. Mieszamy składniki, a następnie dobrze i długo wyrabiamy ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie - około 20 minut. ostawiamy ciasto do wyrośnięcia - przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Może to zająć góra do dwóch godzin, zależnie od tego, jak ciepło jest w pomieszczeniu. SOS: Przeciskamy przez praskę czosnek i przesmażamy go na oliwie kilka chwil, a następnie dodajemy resztę składników sosu. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 min., by mocno się zredukował i zgęstniał. Na koniec miksujemy sos blenderem. Wyrośnięte ciasto ugniatamy i dzielimy na 4 części. Formujemy kule, rozpłaszczamy je i rozciągamy ciasto (najlepiej bez użycia wałka) na 4 cienkie, okrągłe placki (wielkości około 30 cm.). Układamy na specjalnych (lub zwykłych) blaszkach, które lekko spryskujemy oliwą. Zostawiamy delikatnie grubszy rant. Sos dzielmy na 4 części i smarujemy nasze pizze - pozostawiając wolne ranty. Teraz czas na dodatki i parę uwag na temat pieczenia Przede wszystkim prawdziwa włoska pizza nie potrzebuje wielu dodatków - im mniej tym lepiej - w zasadzie oprócz sosu - wystarczą trzy góra cztery Co do pieczenia - w domowych warunkach pieczemy pizzę w najwyższej temperaturze , jaką ma nasz piekarnik (+ termoobieg, jeśli mamy dostępną opcję) - z reguły nie dłużej niż 8-10 minut - w zależności od mocy piekarnika. Ciasto ma być rumiane - im szybciej uda nam się upiec pizzę - tym lepiej 1) PIZZA MARGHERITA Z POMIDORAMI: - 1 placek pizzy + 1/4 sosu (z przepisu bazowego) dodatki: Mozzarella - 1/2-1 - kulki mozzarelli (może być też bazylia tarta) Kilkanaście listków bazylii 1 pomidor Oliwa z oliwek (opcjonalnie) Ciasto smarujemy sosem, posypujemy 2/3 ilości mozzarelli - według upodobań. Pieczemy 8-10 minut do zrumienienia. Gotową pizzę posypujemy resztą sera, układamy plastry pomidorów i świeżą bazylię. Od razu podajemy. Możemy skropić oliwą. 2) PIZZA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, RUKOLĄ I MOZZARELLĄ: - 1 placek pizzy + 1/4 sosu (z przepisu bazowego) dodatki: Mozzarella - 1/2 kulki Szynka parmeńska/prosciutto - 40 g Rukola - 1 duża garść Pomidorki koktajlowe (lub 1/2 pomidora) - opcjonalnie Oliwa z oliwek (opcjonalnie) Ciasto smarujemy sosem, posypujemy 2/3 ilości mozzarelli. Pieczemy około 5 minut. Dodajemy posiekaną szynkę i zapiekamy razem 3-4 minuty. Gotową pizzę posypujemy porwanymi kawałkami mozzarelli, rukolą i ewentualnie pomidorkami. Możemy skropić oliwą. PIZZA Z SALAMI, RUKOLĄ I PARMEZANEM: - 1 placek pizzy + 1/4 sosu (z przepisu bazowego) dodatki: Mozzarella - 1/4 kulki Salami - 30 g Parmezan - 2-3 łyżki Rukola - 1 duża garść Oliwa z oliwek - opcjonalnie Ciasto smarujemy sosem, posypujemy mozzarellą Pieczemy około 5 minut. Dodajemy plastry salami i zapiekamy razem 3-4 minuty. Gotową pizzę posypujemy parmezanem i rukolą. Możemy skropić oliwą. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi