Skocz do zawartości

    Zamknięty Przepis na Pizze


    ΜΔLY
     Udostępnij

    Rekomendowane odpowiedzi

    Witajcie!

    Z uwagi na to że dziś mamy Międzynarodowy Dzień Pizzy

    Wrzucam dla Was przepis na włoską pizze na cienkim cieście. 

     

    Składniki

    • (na 4 sztuki - około 30 cm) Ciasto:
    • 600 g włoskiej mąki do pizzy typu 00 (dostępna już w naszych marketach - ewentualnie mąka luksusowa typu 550) + mąka do podsypy
    • 365 ml ciepłej wody
    • 24 g drożdży - świeżych
    • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • Sos: 2 puszki pomidorów (każda po 400 g)
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki oregano
    • 1/2 łyżeczki soli
    • Dodatki - ulubione - o tym w dalszej części wpisu :)

      Przygotowanie

    CIASTO:

    Z podanej ilości składników ciasta odejmujemy 1/3 szklanki wody i łyżkę mąki, dodajemy cukier, pokruszone drożdże i dobrze mieszamy. Odstawiamy na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, wodę, oliwę i sól. Mieszamy składniki, a następnie dobrze i długo wyrabiamy ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie - około 20 minut.
    ostawiamy ciasto do wyrośnięcia - przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Może to zająć góra do dwóch godzin, zależnie od tego, jak ciepło jest w pomieszczeniu.

    SOS:
    Przeciskamy przez praskę czosnek i przesmażamy go na oliwie kilka chwil, a następnie dodajemy resztę składników sosu. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 min., by mocno się zredukował i zgęstniał. Na koniec miksujemy sos blenderem.

    Wyrośnięte ciasto ugniatamy i dzielimy na 4 części. Formujemy kule, rozpłaszczamy je i rozciągamy ciasto (najlepiej bez użycia wałka) na 4 cienkie, okrągłe placki (wielkości około 30 cm.). Układamy na specjalnych (lub zwykłych) blaszkach, które lekko spryskujemy oliwą.
    Zostawiamy delikatnie grubszy rant.


    Sos dzielmy na 4 części i smarujemy nasze pizze - pozostawiając wolne ranty.

    Teraz czas na dodatki i parę uwag na temat pieczenia :)
    Przede wszystkim prawdziwa włoska pizza nie potrzebuje wielu dodatków - im mniej tym lepiej - w zasadzie oprócz sosu - wystarczą trzy góra cztery :)

    Co do pieczenia - w domowych warunkach pieczemy pizzę w najwyższej temperaturze , jaką ma nasz piekarnik (+ termoobieg, jeśli mamy dostępną opcję) - z reguły nie dłużej niż 8-10 minut - w zależności od mocy piekarnika. Ciasto ma być rumiane - im szybciej uda nam się upiec pizzę - tym lepiej :)

    1)  PIZZA MARGHERITA Z POMIDORAMI:

    - 1 placek pizzy + 1/4 sosu (z przepisu bazowego)
    dodatki:
    Mozzarella - 1/2-1 - kulki mozzarelli (może być też bazylia tarta)
    Kilkanaście listków bazylii
    1 pomidor
    Oliwa z oliwek (opcjonalnie)

    Ciasto smarujemy sosem, posypujemy 2/3 ilości mozzarelli - według upodobań. Pieczemy 8-10 minut do zrumienienia. Gotową pizzę posypujemy resztą sera, układamy plastry pomidorów i świeżą bazylię. Od razu podajemy. Możemy skropić oliwą.

    2)  PIZZA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, RUKOLĄ I MOZZARELLĄ:

    - 1 placek pizzy + 1/4 sosu (z przepisu bazowego)
    dodatki:
    Mozzarella - 1/2 kulki
    Szynka parmeńska/prosciutto - 40 g
    Rukola - 1 duża garść
    Pomidorki koktajlowe (lub 1/2 pomidora) - opcjonalnie

    Oliwa z oliwek (opcjonalnie)

    Ciasto smarujemy sosem, posypujemy 2/3 ilości mozzarelli. Pieczemy około 5 minut. Dodajemy posiekaną szynkę i zapiekamy razem 3-4 minuty. Gotową pizzę posypujemy porwanymi kawałkami mozzarelli, rukolą i ewentualnie pomidorkami. Możemy skropić oliwą.

    PIZZA Z SALAMI, RUKOLĄ I PARMEZANEM:
    - 1 placek pizzy + 1/4 sosu (z przepisu bazowego)

    dodatki:
    Mozzarella - 1/4 kulki
    Salami - 30 g
    Parmezan - 2-3 łyżki
    Rukola - 1 duża garść
    Oliwa z oliwek - opcjonalnie


    Ciasto smarujemy sosem, posypujemy mozzarellą Pieczemy około 5 minut. Dodajemy plastry salami i zapiekamy razem 3-4 minuty. Gotową pizzę posypujemy parmezanem i rukolą. Możemy skropić oliwą.


     

    • Lubię to! (+1) 2
    Odnośnik do komentarza
    Udostępnij na innych stronach

    • Whytti zamknął(ęła) ten temat
    Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
     Udostępnij

    ×
    ×
    • Dodaj nową pozycję...
    Przeglądasz forum jako gość.
    Nie posiadasz dostępu do niektórych treści i funkcji!