Skocz do zawartości

    Zamknięty #5 Przepis z kalendarza.


    #ToxicGirl.
     Udostępnij

    Rekomendowane odpowiedzi

    • Cała zawartość 3
    • Temat został założony
    • Ostatnia odpowiedź

    Top użytkownicy w tym temacie

    Najpopularniejsze posty

    ☢☢☢   Kotlety w pomarańczach   Składniki na 4 porcje: 4 grube kotlety schabowe, 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy, 1/4 szklanki wina białego l

    08meYDy.png

     

    ☢☢☢

     

    Kotlety w pomarańczach

    images?q=tbn:ANd9GcQq_hAGfohAwTCyMjeB8ml

     

    Składniki na 4 porcje:

    • 4 grube kotlety schabowe,
    • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy,
    • 1/4 szklanki wina białego lub bulionu warzywnego,
    • skórka z pomarańczy pokrojowa w paski,
    • cząstka z całej pomarańczy,
    • mąka kukurydziana,
    • 4 łyżki oleju,
    • 5 goździków, sól, pieprz.

     

    Kotlety schabowe opłukać, osuszyć i lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Oprószyć mąką kukurydzianą. Na dużej patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano. Podlać je winem ew. bulionem oraz sokiem pomarańczowym. Dodać goździki, paski skórki pomarańczowej i dusić mięso pod przykryciem ok. 15 min. Dodać cząstki pomarańczy i dusić jeszcze 10 min.

     

    ☢☢☢

     

    Faworki

     

    chrust-faworki.jpg

     

    Składniki  na 4 porcje:

    • 400 g mąki pszennej,
    • 6 żółtek,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • 3 łyżki masła,
    • łyżka spirytusu lub octu,
    • 3-4 łyżki śmietany,
    • 1000 g smalcu lub olej do głębokiego smażenia,
    • cukier puder.

     

    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło posiekać z mąką, a potem rozkruszyć w palcach. Dodać żółtka, spirytus, śmietanę i szczyptę soli. Zagnieść jednolicie gładkie ciasto. Potem wybijać je drewnianym wałkiem 15 min. Ciasto podzielić na 3 części, przykryć ściereczką. Rozwałkować bardzo cienko. Pokroić na paski, a potem na mniejsze kawałki. Środek każdego paska naciąć wzdłuż nożem. Przez powstały otwór przewlec jeden koniec kawałka. W rondlu mocno rozgrzać tłuszcz. Kłaść do niego po kilka faworków. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową. Ułożyć na ręcznikach papierowych, by wchłonęły nadmiar tłuszczu. Oprószyć cukrem pudrem.

     

    ☢☢☢

    `by @TOKSYNA

    • Lubię to! (+1) 2
    Odnośnik do komentarza
    Udostępnij na innych stronach

    Hej! Nie widzisz zawartości tego postu?
    Zaloguj się lub Zarejestruj nowe konto, aby korzystać ze wszystkich dostępnych funkcji!
    Odnośnik do komentarza
    Udostępnij na innych stronach

    Hej! Nie widzisz zawartości tego postu?
    Zaloguj się lub Zarejestruj nowe konto, aby korzystać ze wszystkich dostępnych funkcji!
    Odnośnik do komentarza
    Udostępnij na innych stronach

    • Whytti zamknął(ęła) ten temat
    Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
     Udostępnij

    ×
    ×
    • Dodaj nową pozycję...
    Przeglądasz forum jako gość.
    Nie posiadasz dostępu do niektórych treści i funkcji!