ΜΔLY 21 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 SKŁADNIKI 250 g świeżego szpinaku lub 350 g mrożonego. 3 duże jajka. 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. 1 łyżeczka soku z cytryny. sól, pieprz. 200 g łososia wędzonego. 250 g serka śmietankowego. 2 łyżki posiekanego koperku. PRZYGOTOWANIA Świeży szpinak dokładnie myjemy i podgrzewamy na suchej patelni aż się skurczy. Szpinak mrożony też podgrzewamy na patelni, a na końcu odsączamy go z nadmiarowej wody. Szpinak mieszamy w malakserze z 3 żółtkami, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i 1 łyżeczką soku z cytryny. W międzyczasie w dzieży miksera ubijamy na sztywną pianę 3 białka ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z masą szpinakową. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam blachy z piekarnika i rozłożyłam ciasto w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm) – polecam woskowany, od którego ciasto bez problemu odejdzie lub opcjonalnie posmarowanie go tłuszczem. Pieczemy w temp. 160 stopni C z termoobiegiem (lub 180 stopni C bez tej funkcji) przez ok. 20 min. Ciasto na roladę powinno się leciutko zarumienić. Szpinakowy biszkopt wyjmujemy z pieca i studzimy. Następnie smarujemy go równomiernie serkiem. Na wierzchu posypujemy koperkiem i układamy plastry łososia. Zwijamy ciasno. Gotową roladę zawijamy w folię i wstawiamy na min. 1 h do lodówki. Po wyjęciu z lodówki roladę kroimy w plasterki o szerokości 1-2 cm. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
#ToxicGirl. 2 055 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Hej! Nie widzisz zawartości tego postu? Zaloguj się lub Zarejestruj nowe konto, aby korzystać ze wszystkich dostępnych funkcji! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sq::SzajbA 234 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Hej! Nie widzisz zawartości tego postu? Zaloguj się lub Zarejestruj nowe konto, aby korzystać ze wszystkich dostępnych funkcji! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikan 66 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Hej! Nie widzisz zawartości tego postu? Zaloguj się lub Zarejestruj nowe konto, aby korzystać ze wszystkich dostępnych funkcji! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi