Dzaastine 3 621 Popular Post Last activity: November 19 Posted September 13, 2018 Popular Post Share Posted September 13, 2018 Posted September 13, 2018 Kolejną osobą, która podjęła się wyzwania jest @Ogen Dogen Informacje na temat Szybkiej Szóstki ---> KLIK Zapraszam do czytania! Bardzo ciekawa osobowość ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Bardzo trudna jest umiejętności opisania własnej osoby. Tym bardziej gdy pomijamy wykształcenie, zawód czy też narodowość. Odpowiedzi są różnorodne. Dlatego zacznijmy standardowo od głównego pytania - Kim jesteś? Przede wszystkim, tak jak wszyscy człowiekiem. Tylko i aż człowiekiem. "Tylko", ponieważ jestem tak samo niedoskonały jak inni i mam ograniczone możliwości, a "aż" ponieważ paradoksalnie mogę jednocześnie bardzo wiele i do wielu rzeczy mam prawo (lub powinienem mieć). Niby to takie proste, a często o tym zapominamy - zwłaszcza podczas sporów, łatwiej jest przypiąć komuś łatkę i szufladkować niż podejść jak do człowieka Ludzie często tworzą w swojej głowie ideał, który opisuje dla nich drugą połowę, coś co ma się nam w niej najbardziej podobać. Powiedz nam, jak Ty widzisz swój ideał pod względem wyglądu i charakteru? Jakie cechy musi mieć druga osoba, aby zdobyć Twoje zainteresowanie? Nie wydaje mi się, żebym był bardzo wymagający na tym polu, na pewno dobrze by było gdybyśmy mieli podobne światopoglądy, zainteresowania , podejście do życia i poczucie humoru. Oczywiście ważne również aby była czuła i ciepła oraz wyrozumiała dla mojego nietypowego hobby jakim jest prowadzenie tego projektu Jeśli chodzi o wygląd to szczególnych preferencji nie mam, ale dużym plusem byłby duży lub średnio-duży (taki istnieje?) wzrost, ze względu na mój. To, jak się zachowujemy, co robimy, w jaki sposób zostaliśmy wychowani – mówi o tym, co jest dla Nas ważne i cenne. Dlatego postanowiłam zadać Ci pytanie - Jakie są najważniejsze wartości w Twoim życiu? Wiele wartości cenię, ale chyba najbardziej to wolność i zdrowy rozsądek. Piszę tu o ogólnie pojmowanej wolności - wolność słowa, wolność osobista, wolność gospodarcza itd. Jest to ważne dla mnie, ponieważ w dzisiejszych czasach bardzo często rezygnujemy z wolności na rzecz wygody lub bezpieczeństwa (często nieświadomie lub jest to odgórnie narzucane przez władzę), a dla mnie człowiek zniewolony to człowiek upodlony Stąd też mam taką małą paranoję na punkcie prywatności (zwłaszcza w sieci) i długo broniłem się przed takimi rzeczami jak smartfon, Facebook czy nawet konto bankowe Utożsamiam się również z wieloma powiedzeniami/cytatami związanymi z wolnością np. "Wolność oznacza odpowiedzialność" ~ Autor mi nieznany ^^ "Kto rezygnuje z wolności w imię bezpieczeństwa nie zasługuje na żadne z nich" ~ Benjamin Franklin "Im mniej człowiek wie, tym łatwiej mu żyć, wiedza daje mu wolność, lecz unieszczęśliwia" ~ Erich Maria Remarque "Wolność człowieka kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka." ~ Alexis de Tocqueville Motyw przejawia się nawet w kulturze masowej w popularnej piosence zespołu Strachy Na Lachy słyszymy również fragment: "Kiedy ja mówię wolność zaraz grozisz mi wojną Kiedy drugą stroną drogi chcę przejść Więc kiedy ja mówię wolność nie mów mi że nie wolno Moja wolność to żaden twój grzech" Wielu mówi również, że "pieniądze dają szczęście" a ja wolę mówić, że "pieniądze dają wolność" (proszę mnie nie brać za materialistę ). Natomiast czemu zdrowy rozsądek już chyba nie wymaga komentarza, to już sami zauważyliście w serii "na celowniku". No i miała być "szybka" szóstka, a na znalezienie cytatów i ich autorów musiałem chwilę poświęcić, bo by mnie skręciło Mówią, że człowiek uczy się przez całe życie. Od urodzenia, aż do śmierci. Odpowiedz Nam : Co jest najważniejszą rzeczą, jakiej się nauczyłaś do tej pory? Wydaje mi się, że pokora. Częściowo odpowiedziałem na to wcześniej, ale nauczyłem się właśnie aby znać swoje możliwości i nie podejmować się rzeczy, które mnie przerastają. Tym bardziej, że wybrałem taki zawód i branżę, że bez takiego podejścia byłoby naprawdę ciężko. Wygrywasz 6 w LOTTO, nagły przypływ gotówki, nie spodziewasz się tego. Co robisz z wygranymi pieniędzmi ? Jeszcze zanim mi przypłynie ta gotówka to płacę podatek od wygranej Jak już dostanę do ręki to w pierwszej kolejności uszczęśliwiłbym najbliższą rodzinę i przyjaciół (takich co byli na dobre i złe), wpłacił jakąś część na cele charytatywne, wypromował CSKatowice.com, sprawił sobie jakieś "drobne" przyjemności a resztę najchętniej ulokował w szwajcarskim banku i żył z odsetek (żeby nikt nie położył na nich łap, ani żeby mnie też nie kusiło na szybkie roztrwonienie ). Ewentualnie gdyby mi się baaaardzo znudziło takie spokojne życie to bym pomyślał nad własnym biznesem. Jest wiele życiowych piosenek, które często kojarzą Nam się z jakimiś miejscami i ludźmi. Czy masz taką piosenkę? Jeśli tak, to co to za piosenka? Opowiedz Nam krótko, dlaczego ta piosenka Nie przywiązuję się specjalnie do konkretnych utworów, ale ten utwór jakoś zawsze mi się pozytywnie kojarzył z wspomnieniami z lat szkolnych i od czasu do czasu do niego wracam. Pozwolę sobie wrzucić jeszcze jeden utwór jako uzupełnienie do punktu 3. Od jakiegoś czasu również mi towarzyszy i co prawda odnosi się do czasów PRL, jednakże moim zdaniem jest nadal bardzo aktualny "Wolność ? Po co Wam wolność ? Macie przecież..." ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psychiczna;) 607 Last activity: September 8 Posted September 13, 2018 Share Posted September 13, 2018 Posted September 13, 2018 Hej! Nie widzisz zawartości tego postu? Sign In lub Create an account, aby korzystać ze wszystkich dostępnych funkcji! Link to comment Share on other sites More sharing options...
cajmert 3 199 Właściciel Last activity: November 28 Posted September 14, 2018 Właściciel Share Posted September 14, 2018 Posted September 14, 2018 Hej! Nie widzisz zawartości tego postu? Sign In lub Create an account, aby korzystać ze wszystkich dostępnych funkcji! 2 Ogen Dogen, September 14, 2018 Sign In, aby zobaczyć zawartość tej notki! Dzaastine, September 14, 2018 Sign In, aby zobaczyć zawartość tej notki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts