Skocz do zawartości

    Zamknięty Przepis na Tort OREO!


    Wercia to ziomal
     Udostępnij

    Rekomendowane odpowiedzi

    • Cała zawartość 6
    • Temat został założony
    • Ostatnia odpowiedź

    Top użytkownicy w tym temacie

    Najpopularniejsze posty

    Czas przygotowania: 40 minut Temperatura pieczenia: 160 stopni Poncz: ● sok z 1/2 cytyny ● 40 ml np. likieru Amaretto lub Malibu ● 50 ml wody   Składniki na biszkopt: ● 3 d

    Czas przygotowania: 40 minut
    Temperatura pieczenia: 160 stopni

    Poncz:

    ● sok z 1/2 cytyny
    ● 40 ml np. likieru Amaretto lub Malibu
    ● 50 ml wody
     

    Składniki na biszkopt:

    ● 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
    ● 60 g mąki pszennej tortowej
    ● 20 g kakao dobrej jakości
    ● 90 g cukru pudru


    Sposób przygotowania:
     

    Krok Pierwszy

    Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C

    Krok Drugi

    Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, boków formy niczym nie smarować.

    Krok Trzeci

    Oddzielić biała od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka są już wystarczająco ubite, zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru ciągle ubijając i tak do zużycia całego cukru.

    Krok Czwarty

    Następnie dodać po jednym żółtku nie przerywając ubijania.

    Krok Piąty

    Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao wymieszać bardzo delikatnie na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników, zróbcie to bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.

    Krok Szósty 

    Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika.

    Krok Siódmy 

    Biszkopt pieczemy przez około 20 minut, przed wyjęciem go z piekarnika sprawdźcie, czy jest już upieczony, najlepiej przeprowadzić test "suchego patyczka" w razie potrzeby dopieczcie biszkopt jeszcze przez 3-5 minut.

    Krok Ósmy 

    Po upieczeniu wyjąc biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


    Składniki na krem

    ● 400 ml śmietany 30 lub 36% - zimna
    ● 250 g serka mascarpone
    ● 4 łyżki cukru pudru
    ● 6 ciastek Oreo


    Sposób Przygotowania:
     

    Krok Pierwszy

    Ciastka Oreo pokroić lub pokruszyć na kawałki powinny to być małe kawałki.

    Krok Drugi

    Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ją na najwyższych obrotach, odstawić.

    Krok Trzeci

    Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier i krótko zmiksować, dodać ubitą śmietanę dokładnie połączyć ją z serkiem na koniec dodać pokruszone ciastka, całość wymieszać.


    Wykończenie tortu:
     

    Krok Pierwszy

    Zimny biszkopt przeciąć na trzy blaty, pierwszy blat ułożyć na paterę lub talerz, nasączyć go ponczem i nałożyć warstwę kremu, przykryć drugim blatem, który również należy nasączyć i znów nałożyć porcję kremu przykryć ostatnim wcześniej nasączonym blatem.

    Krok Drugi

    Pozostałym kremem udekorować boki i wierzch tortu.

    Krok Trzeci

    Ciasteczka rozdzielić można przeciąć nożem w ten sposób ładnie się rozdzielą, połówkami ciastek obłożyć brzegi tortu, pozostałymi całymi ciastkami udekorować wierzch tortu.

    Krok Czwarty

    Tort przechowywać pod przykryciem w lodówce.

    3LErmwj.jpg

    • Lubię to! (+1) 3
    Odnośnik do komentarza
    Udostępnij na innych stronach

    Hej! Nie widzisz zawartości tego postu?
    Zaloguj się lub Zarejestruj nowe konto, aby korzystać ze wszystkich dostępnych funkcji!
    Edytowane przez MiniFlow
    • Haha 1
    Odnośnik do komentarza
    Udostępnij na innych stronach

    Hej! Nie widzisz zawartości tego postu?
    Zaloguj się lub Zarejestruj nowe konto, aby korzystać ze wszystkich dostępnych funkcji!
    • Haha 1
    Odnośnik do komentarza
    Udostępnij na innych stronach

    Hej! Nie widzisz zawartości tego postu?
    Zaloguj się lub Zarejestruj nowe konto, aby korzystać ze wszystkich dostępnych funkcji!
    Odnośnik do komentarza
    Udostępnij na innych stronach

    Hej! Nie widzisz zawartości tego postu?
    Zaloguj się lub Zarejestruj nowe konto, aby korzystać ze wszystkich dostępnych funkcji!
    • Dzięki! (+1) 1
    Odnośnik do komentarza
    Udostępnij na innych stronach

    Hej! Nie widzisz zawartości tego postu?
    Zaloguj się lub Zarejestruj nowe konto, aby korzystać ze wszystkich dostępnych funkcji!
    • Dzięki! (+1) 1
    Odnośnik do komentarza
    Udostępnij na innych stronach

    • relax zamknął(ęła) ten temat
    Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
     Udostępnij

    ×
    ×
    • Dodaj nową pozycję...
    Przeglądasz forum jako gość.
    Nie posiadasz dostępu do niektórych treści i funkcji!