Wercia to ziomal 273 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Czas przygotowania: 40 minut Temperatura pieczenia: 160 stopni Poncz: ● sok z 1/2 cytyny ● 40 ml np. likieru Amaretto lub Malibu ● 50 ml wody Składniki na biszkopt: ● 3 duże jajka w temperaturze pokojowej ● 60 g mąki pszennej tortowej ● 20 g kakao dobrej jakości ● 90 g cukru pudru Sposób przygotowania: Krok Pierwszy Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C Krok Drugi Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zamknąć obręcz, boków formy niczym nie smarować. Krok Trzeci Oddzielić biała od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka są już wystarczająco ubite, zaczynamy dodawać po jednej łyżce cukru ciągle ubijając i tak do zużycia całego cukru. Krok Czwarty Następnie dodać po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Krok Piąty Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao wymieszać bardzo delikatnie na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników, zróbcie to bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła. Krok Szósty Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Krok Siódmy Biszkopt pieczemy przez około 20 minut, przed wyjęciem go z piekarnika sprawdźcie, czy jest już upieczony, najlepiej przeprowadzić test "suchego patyczka" w razie potrzeby dopieczcie biszkopt jeszcze przez 3-5 minut. Krok Ósmy Po upieczeniu wyjąc biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Składniki na krem ● 400 ml śmietany 30 lub 36% - zimna ● 250 g serka mascarpone ● 4 łyżki cukru pudru ● 6 ciastek Oreo Sposób Przygotowania: Krok Pierwszy Ciastka Oreo pokroić lub pokruszyć na kawałki powinny to być małe kawałki. Krok Drugi Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę i ubić ją na najwyższych obrotach, odstawić. Krok Trzeci Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier i krótko zmiksować, dodać ubitą śmietanę dokładnie połączyć ją z serkiem na koniec dodać pokruszone ciastka, całość wymieszać. Wykończenie tortu: Krok Pierwszy Zimny biszkopt przeciąć na trzy blaty, pierwszy blat ułożyć na paterę lub talerz, nasączyć go ponczem i nałożyć warstwę kremu, przykryć drugim blatem, który również należy nasączyć i znów nałożyć porcję kremu przykryć ostatnim wcześniej nasączonym blatem. Krok Drugi Pozostałym kremem udekorować boki i wierzch tortu. Krok Trzeci Ciasteczka rozdzielić można przeciąć nożem w ten sposób ładnie się rozdzielą, połówkami ciastek obłożyć brzegi tortu, pozostałymi całymi ciastkami udekorować wierzch tortu. Krok Czwarty Tort przechowywać pod przykryciem w lodówce. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiniFlow 22 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) Hej! Nie widzisz zawartości tego postu? Zaloguj się lub Zarejestruj nowe konto, aby korzystać ze wszystkich dostępnych funkcji! Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez MiniFlow 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
we_ogarnij_bejbe 108 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Hej! Nie widzisz zawartości tego postu? Zaloguj się lub Zarejestruj nowe konto, aby korzystać ze wszystkich dostępnych funkcji! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombiczi 470 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Hej! Nie widzisz zawartości tego postu? Zaloguj się lub Zarejestruj nowe konto, aby korzystać ze wszystkich dostępnych funkcji! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buarzej. 333 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Hej! Nie widzisz zawartości tego postu? Zaloguj się lub Zarejestruj nowe konto, aby korzystać ze wszystkich dostępnych funkcji! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S.M.E.R.F.E.T.K.A 57 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Hej! Nie widzisz zawartości tego postu? Zaloguj się lub Zarejestruj nowe konto, aby korzystać ze wszystkich dostępnych funkcji! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi