Jump to content
Sign in to follow this  
Brelok

Problem z dyskiem

4 posts in this topic

Recommended Posts

siemka. Ostatnio zakupiłem dysk ssd specjalnie pod windowsa. Wczoraj zainstalowałem na nim windowsa 10 bez formatowania starego dysku HDD. System uruchomił się normalnie bez żadnych problemów. Dzisiaj poprzenosiłem na SSD najważniejsze pliki z HDD i chciałem ustawic w biosie start systemu z SSD. Niestety uruchamia się system z HDD. Nie pomaga nawet wyjęcie starego dysku, wykakuje błąd. 

 

W czym lezy problem? Czy to wina tego, że mam dwa systemy na obu dyskach? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ojojoj, nie odłączyło się chyba dysku HDD przed instalacją systemu na SSD, co? Napisz jak to było.

Na początek dobra rada dla wszystkich. Jeżeli podpinacie dysk SSD i chcecie zainstalować na nim system Windows, a w komputerze macie dysk HDD, na którym również znajduje się wcześniejszy system, to radziłbym odpiąć dysk HDD na czas instalacji. Dlaczego? Długo by pisać specjalistycznym żargonem, ale proszę uprzejmie, pierwszy link z brzegu: http://forum.pclab.pl/topic/1056639-Windows-7-instalacja-systemu-na-dysku-SSD/

Jak pisze pewien użytkownik o wdzięcznej nazwie: MitycznyJeżtego forum:

"Odłączenie starego dysku jest zalecane tylko dlatego, że system przy instalacji zawsze szuka istniejącego magazynu rozruchowego ("boot menu") i jeżeli takowy się znajduje, to do niego dodaje nowy system. Czyli w tym wypadku system by się znajdował na ssd, a maszyneria uruchamiająca go wciąż na hdd. Wtedy odłączenie hdd oczywiście by uniemożliwiło start systemu."

Powinno to wyglądać w następujący sposób:
1. Odpinacie dysk HDD.
2. Podpinacie dysk SSD.
3. Instalujecie na nim system.
4. Podpinacie dysk HDD.

Wracając do Twojego problemu: Jaki masz BIOS? Masz Uefi? Jaki wyskakuje błąd?

 

Spróbuj zresetować CMOS poprzez wyjęcie baterii. W BIOS-ie wyłącz opcję Secure Boot. Tu problemów może być więcej, łącznie z typem partycji GPT/MBR.

  • Lubie to 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poradziłem sobie w taki sposób, że sformatowałem wszystko i na nowo zainstalowałem na SSD 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiadomość wygenerowana automatycznie:

Powód: Sprawa została wyjaśniona

Temat został zamknięty przez moderatora lub administratora, jeżeli się z tym nie zgadzasz raportuj post.

Wszelkie uzasadnione reklamacje/pretensje/sugestie/rady przyjmuje ekipa forum.

Z Pozdrowieniami,

Ekipa CSKatowice.com

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

O Nas

CSKatowice.com powstało dnia 28 lipca 2012 roku. Jesteśmy prężnie rozwijającą się siecią serwerów Counter-Strike. Nasza młoda i uzdolniona kadra Administratorów pozwala nam się szybko rozwijać!

Społeczność

Reklama

cskatowice
×