Jump to content

Locked Dawca

Konicho
     Share

Recommended Posts

• Cała zawartość 5
    • Temat został założony
    • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Najpopularniejsze posty

Nie wiedziałem gdzie rozpocząć ten temat więc przepraszam !   Dnia 11.10.2017 zostałem dawcą szpiku kostnego, jestem dumny sam z siebie za to. Mój szpik w przyszłości może uratuje komuś życi

No dział może nie jest odpowiedni pod ten temat, ale niech zostanie. Co sądzę o tym? Szanuję ogromnie Cię za to. Sam za jakiś czas planuję popytać o wszystko, co związane z tym tematem, bo m

Ogromnie cię szanuję za to,że nie jesteś samolubny i pomagasz chorym w potrzebie. Jeśli możesz, opowiedz na czym to polega ,oraz jaka jest procedura takiego szpiku. Z chęcią się dowiem/y.

Nie wiedziałem gdzie rozpocząć ten temat więc przepraszam !

Dnia 11.10.2017 zostałem dawcą szpiku kostnego, jestem dumny sam z siebie za to. Mój szpik w przyszłości może uratuje komuś życie a mnie to nic nie kosztuje.

A wy co o tym myślicie ? Warto zostać dawcą? 

Jaki jest proces zostania dawcą ? Jest on bardzo krótki oraz prosty !

Dawcą szpiku może zostać każdy w wieku 18-50 lat, potencjalny dawca musi być zdrowy. Oczywiście nie wszystkie choroby wykluczają nas bycia dawcą. Do wyboru mamy dwie opcje, możemy zadeklarować oddanie szpiku tylko dla osób w naszym Kraju, bądź druga opcja Dla osób w całej UE (bądź świecie, nie do końca pamiętam)

Każdy kto chce zostać dawcą musi wypełnić formularz, można go otrzymać w stacjach krwiodawstwa i Zakładach Opieki Zdrowotnej a także pobrać z Internetu ze strony http://www.poltransplant.org.pl.

Następnie przechodzimy przez proste badania śliny, przez minute w ustach o dziąsła ocieramy dwa waciki które zbierają DNA i oddajemy w danym punkcie odbioru. 

Czekamy na wyniki badań i jeśli wszystko jest w porządku to po okresie  1-3 miesięcy otrzymujemy kartę dawcy ! I tak o to staliśmy się dawcą szpiku kostnego. 

Wydobycie szpiku kostnego odbywa się na dwa sposoby, wybór należy do dawcy.

1) Sposób, przez 4 dni bierze się leki które uwalniają szpik kostny do krwiobiegu. Następnie nasza krew jest przetaczana do urządzenia które zbiera szpik. Z jednej ręki wychodzi krew, idzie do maszyny i wraca bez szpiku do drugiej ręki i przetaczanie te trwa 3 godziny. 

2)Sposób to pobranie szpiku kostnego z talerza kości biodrowej. Odbywa się to pod narkozą, po pobraniu szpiku jest możliwe, że będziesz odczuwać miejscowy ból niezbyt silny. W tym przypadku w szpitalu można spędzić 2-3 dni.

Po oddaniu szpiku kostnego człowiek czuję się tak jakby miał grypę, taki stan utrzymuje się kilka dni.

Jeśli znajdzie się osoba potrzebująca nasz szpik, to otrzymamy telefon z fundacji by zgłosić się do danej placówki by oddać ten szpik.

Oddanie szpiku jest anonimowe, to chyba tyle z moich informacji. Resztę można się dowiedzieć w internecie,telefonicznie bądź w którejś w/w placówce.

Pamiętajcie, że nas to nic nie kosztuje a możemy uratować komuś życie !

ZzwevHQ.jpg

• I like this! (+1) 1

Hej! Nie widzisz zawartości tego postu?
    Sign In lub Create an account, aby korzystać ze wszystkich dostępnych funkcji!
    • Thanks! (+1) 1

• 1 month later...
    Guest
    This topic is now closed to further replies.
     Share

• Create New...
    You are viewing the forum as guest.
    You do not have access to some content and features!