Jump to content

    Locked Torcik naleśnikowy ze szpinakiem i sosem czosnkowym!


    Zołza.
     Share

    Recommended Posts

    • Cała zawartość 11
    • Temat został założony
    • Ostatnia odpowiedź

    Top Posters In This Topic

    Najpopularniejsze posty

    Mój ulubiony i niezastąpiony zrobiony na szybko smakuje najlepiej!   naleśniki: na ok. 10 sztuk na patelni o średnicy 21 cm 260 g mąki  250 ml mleka 250 ml wody mineralnej gazowanej 2 jajka

    Mój ulubiony i niezastąpiony zrobiony na szybko smakuje najlepiej! :D

     

    naleśniki:

    • na ok. 10 sztuk na patelni o średnicy 21 cm
    • 260 g mąki 
    • 250 ml mleka
    • 250 ml wody mineralnej gazowanej
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • 50 g roztopionego masła

    Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu.

     

    szpinak:

    • 450 g mrożonego szpinaku lub 250 g świeżego
    • 125 g śmietany 18 % 
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz

    Świeży szpinak płuczemy i lekko siekamy. Zamrożony przekładamy od razu do rondelka. Dusimy na oliwie lub maśle, aż zmięknie (zamrożony powinien całkowicie odparować). Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, śmietanę, sól i pieprz i jeszcze chwilkę dusimy. Odstawiamy do wystygnięcia. 

     

    dodatkowo:

    125 g mozzarelli (1 kulka)

    W naczyniu do zapiekania (o średnicy trochę większej niż nasze naleśniki) układamy placki, przekładając je szpinakiem. Szpinaku pomiędzy naleśniki nie dajemy zbyt dużo, powinno nam starczyć na przełożenie wszystkich placków. Na ostatnim placku naleśnikowym układamy mozzarellę pokrojoną w plastry lub rozdrobnioną w palcach na mniejsze kawałki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i zapiekamy ok. 30 minut.

     

    sos czosnkowy:

    • 3 łyżki śmietany
    • 3 łyżki majonezu
    • 1 łyżeczka posiekanego koperku
    • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone lub posiekane)
    • szczypta soli i cukru

     

    Smacznego! :)

    • I like this! (+1) 1
    Link to comment
    Share on other sites

    • 2 weeks later...
    Guest
    This topic is now closed to further replies.
     Share

    ×
    ×
    • Create New...
    You are viewing the forum as guest.
    You do not have access to some content and features!